Domowe knopersy!

sobota, października 22, 2016

Już nie raz powtarzałam, że sobota czy niedziela bez deseru nie ma racji bytu! A jak wiemy domowych słodyczy nie da się zastąpić. Mimo, że w sklepach półki, aż uginają się od słodyczy, warto poświęcić czas i stworzyć ich domowe zamienniki. Dzisiaj mam dla Was pomysł na domowe knopersy. Jeśli nie macie pomysłu na spędzenie popołudnia to może przygotujcie taki deser! Zasmakuje Małym i Dużym! 
Smacznego! :)


składniki:
z podanych proporcji wychodzi około 20 batonów
3 kwadratowe wafle (użyłam o wymiarach 24 x 24 cm)
200 g roztopionej czekolady do polania na wierzch
masa mleczna:
szklanka pełnego mleka w proszku
1/4 szklanki mleka
1/4 szklanki cukru
150 g masła
masa czekoladowa:
200 g roztopionej czekolady
3 łyżki posiekanych orzechów laskowych
2 łyżki mąki kokosowej (jeśli nie macie, użyjcie mielonych orzechów)

Aby przygotować masę mleczną: Mleko z cukrem zagotowujemy, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy blenderem, aż do otrzymania puszystej masy, a następnie dodajemy mleko z cukrem. Należy dodawać po łyżce, aby masa się nie zważyła i cały czas ucieramy blenderem. Następnie dodajemy mleko w proszku (również stopniowo), aż do połączenia wszystkich składników.

Masa czekoladowa: Do roztopionej czekolady dodajemy mąkę i posiekane orzechy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

Na folii aluminiowej wykładamy pierwszy wafel, a na niego wykładamy masę mleczną. Dociskamy drugim waflem, na który wylewamy masę czekoladową. Przykrywamy trzecim waflem i nakładamy folię aluminiową, a następnie dociskamy np ciężką deską. Odstawiamy do lodówki na 2 godziny. po tym czasie na górny wafel wylewamy czekoladę i czekamy, aż zastygnie w lodówce (ok 1 godzinę) Następnie kroimy kwadratowe batony i gotowe. 






You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ale piękne są te knopersy! :) Zapraszam na kluseczki dyniowe! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/22/kluski-dyniowe-z-serem-plesniowym/

    OdpowiedzUsuń
  2. Moge mąkę kokosowa zastąpić inną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast mąki kokosowej można użyć mielonych orzechów laskowych :)

      Usuń

KATEGORIE