Tarta z rabarbarem, truskawkami i malinami

sobota, czerwca 18, 2016

Wreszcie weekend! Idealny moment na odpoczynek i chwila wytchnienia od pracy, egzaminów i obowiązków. Na taki czas przydałoby się coś słodkiego do kawy! Tarta z rabarbarem, truskawkami i malinami będzie idealna. Mimo, że przepis wydaje się długi to tylko dlatego, że chciałam dokładnie opisać każdy etap przygotowania. Sezon na rabarbar powoli się kończy, więc czym prędzej biegnijcie do sklepu i zróbcie pyszną tartę! 


składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru 
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
opakowanie cukru waniliowego
farsz:
pęczek rabarbaru (około 10 cienkich łodyg lub 5-6 grubszych)
125 g malin
2 garści truskawek
pół szklanki cukru
kruszonka: 6 łyżek wiórek kokosowych, 1/4 kostki masła i 2 łyżki mąki
cukier puder do posypania

Ciasto: Mąkę przesiewamy przez sitko, zimne masło kroimy na drobne kawałeczki i siekamy razem z mąką. Następnie dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i ponownie wszystko razem siekamy. W cieście robimy wgłębienie i wbijamy tam: 2 całe jajka i jedno żółtko. Łączymy wszystko nożem, a na koniec wyrabiamy chwilę do połączenia składników. Formę na tartę, posmarowaną masłem wykładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. 
Farsz: Rabarbar obieramy: odcinamy górną części i zdejmujemy łykowatą skórę. Następnie kroimy w plasterki, wrzucamy do miski i zasypujemy połową szklanki cukru i odstawiamy na około 15 minut, aż rabarbar puści wodę. Kolejno odsączamy rabarbar na sitku i wrzucamy na suchą patelnię. Podsmażamy rabarbar przez 3 minut, dorzucamy pokrojone na ćwiartki truskawki i maliny. Podsmażamy 2 minuty i zostawiamy do ostygnięcia.
Kruszonka: w miseczce łączymy wiórki z mąką i kawałkami masła. Wyrabiamy rękoma do uzyskania konsystencji kruszonki. 
Na ciasto wykładamy masę owocową i przykrywamy kokosową kruszonką. Pieczemy tartę w 180 stopniach przez 40-50 minut, aż tarta będzie rumiana.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.









You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE