Co do chleba: Pasta z soczewicy

wtorek, czerwca 07, 2016

Czas na wtorek! A we wtorek co do chleba! :) Dzisiaj pyszna, pomidorowa i lekko pikantna pasta z soczewicy. Zdrowa, dając dużo energii i jednocześnie bardzo smaczna :) koniecznie wypróbujcie, to tylko chwila, a naprawdę warto! 



składniki:
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
3-4 marchewki
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (90 g)
2 łyżki sosu sojowego
woda
przyprawy: 
1 łyżka papryki słodkiej
3-4 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1/4 łyżeczki curry
1/4 łyżeczki kuminu (kminu rzymskiego)
1/4 łyżeczki chilli
sól, pieprz

Cebulę kroimy w piórka, a czosnek w plasterki i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i smażymy ok 4-5 minut. Kolejno wrzucamy soczewicę i wszystkie przyprawy. Smażymy całość 5 minut i wlewamy ok. 100 ml wody. Zmniejszamy ogień i gotujemy, aż soczewica 'wypije' cały płyn i znowu dodajemy wodę, aż do momentu, gdy soczewica będzie prawie rozgotowana. W połowie gotowania dodajemy słoiczek koncentratu. Gdy soczewica i warzywa będą już miękki (prawie rozgotowane), odstawiamy je, aż lekko przestygną i miksujemy blenderem na gładką masę. Uprzednio jednak usuwamy liścia laurowego i ziele angielskie. 
Pasta nadaje się świetnie na grzanki, do chrupkiego pieczywa czy jako dip do surowych warzyw. 




You Might Also Like

1 komentarze

KATEGORIE