Botwinka z ziemniakami i fetą

środa, czerwca 29, 2016

Maj, czerwiec, lipiec to najwspanialsze miesiące w roku! A dlaczego? Powód jest jeden: pyszne nowalijki, sezonowe warzywa i owoce! Na botwinkę z utęsknieniem czekam cały rok, by móc cieszyć się pyszną zupą z dodatkiem fety i koperku! Mam nadzieję, że i Wam skradnie serce tak jak i mnie! :)



składniki:
1 kg młodych ziemniaków
pęczek botwinki
pół pęczka koperku
200 ml śmietanki 30%
kostka sera feta
ekologiczna kostka warzywna
2 łyżki oleju rzepakowego

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i kroimy w kostkę. Jeśli mamy młode ziemniaki to nie trzeba obierać ich ze skóry. Botwinkę myjemy i dzielimy na trzy części: na buraczki, liście i łodygi. Buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Łodygi kroimy w drobne kawałki, a liście szatkujemy. Do garnka wlewamy olej i przysmażamy ziemniaki i buraki przez około 2 minuty. Wlewamy wodę tak, aby przykryła warzywa i czekamy, aż się zagotuje. Następnie wrzucamy łodygi botwiny i ekologiczną kostkę warzywną. Gotujemy zupę na wolnym ogniu, aż ziemniaki i buraki będą miękkie (potrwa to około 15 - 20 minut). Po 20 minutach wrzucamy poszatkowane liście botwiny i pół pęczka posiekanego koperku. Fetę rozdrabniamy widelcem w osobnej misce i wlewamy chochlę gorącej zupy, żeby zahartować ser. Dokładnie mieszamy, aż ser się rozpuści i całość wlewamy do garnka. Następnie wlewamy śmietanę i gotujemy jeszcze 5-7 minut. Zupę podajemy posypaną koperkiem!






You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE