Panini z kurczakiem, mozzarellą i pomidorem

piątek, kwietnia 22, 2016

Bardzo popularne we Włoszech pyszne kanapki na ciepło, czyli PANINI! Idealne na późne śniadanie, w drodze do pracy czy uczelni. Bardzo proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! U mnie dzisiaj z typowo włoskimi smakami: mozzarellą, pomidorem, rukolą i kurczakiem. Jednak pomysłów na panini może być mnóstwo. Spróbujcie sami poeksperymentować, a i ja obiecuję kolejne inspiracje na panini już wkrótce! 


składniki:
2 porcje
4 polędwiczki z kurczaka (lub 1 pierś)
przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra
2 pomidory
kulka mozzarelli
rukola
awokado
ząbek czosnku
2 ciabatty
olej rzepakowy

Awokado miksujemy razem z czosnkiem na gładką pastę. Pomidory i mozzarellę kroimy w plasterki. Kurczaka marynujemy w przyprawach i smażymy na odrobinie oleju po 4 minuty z każdej strony (aż kurczak będzie złocisty). Jeśli używacie piersi z kurczaka pokrójcie je wzdłuż na 4 części, aby wielkością przypominały polędwiczki. Ciabattę kroimy wzdłuż i nakładamy kolejno awokado, rukolę, kurczaka, pomidora i mozzarellę. Panini spłaszczamy i wkładamy do nagrzanego opiekacza. Pieczemy około 8-10 minut, do zrumienienia bułki. 

A co jeśli nie mamy opiekacza do panini? Rozgrzewamy patelnię (najlepiej grillową) i nakładamy panini, nakładamy folię aluminiową i dociskamy panini garnkiem i smażymy 5 minut, następnie odwracamy panini i znowu dociskamy garnkiem i smażymy kolejne 5 minut.

Właściwości odżywcze:
kalorie 620 kcal
białko 47 g
tłuszcze 15 g
węglowodany 70 g 









               


















You Might Also Like

3 komentarze

  1. Myślałyśmy ostatnio o kupnie opiekacza i chyba nas skutecznie przekonałaś ;) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ciągle używam opiekacza! :) zwłaszcza, że mam wymienne płytki: i na gofry i na tosty, więc używam kiedy tylko się da! :)
      cieszę się, że pomogłam! :)
      Pozdrawiam!! :)

      Usuń
  2. Fajny i prosty przepis. Pierwszy raz robiłem panini i wyszło świetnie. Tylko bez awokado, bo nie miałem jak zmiksować :)

    OdpowiedzUsuń

KATEGORIE