Dahl na chłodne dni

piątek, listopada 13, 2015

Kolejne sycące, jednogarnkowe i w pełni wegetariańskie danie! Idealne na jesienne i zimowe wieczory, Nieziemsko rozgrzewające i po prostu pyszne danie! :)
Mimo, że pogoda na razie nas rozpieszcza to myślę, że i tak w najbliższym czasie zupa będzie jak znalazł! Smacznego :) A muszę również dodać, że przepis pochodzi z gazety 'Be Active' i jest autorstwa Tomasza Woźniaka :)


składniki:
4 porcje
2 cebule
2 marchewki
4 ząbki czosnku
100 g soczewicy
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów
3 łodygi selera naciowego
pęczek pietruszki
sól, pieprz
2 łyżeczki kuminu
2 łyżeczki kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego

Na oleju podsmaż pokrojoną w piórka cebulę i czosnek pokrojony w plasterki. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchew, przyprawy i soczewicę. Chwilę podsmażamy i dodajemy 2 szklanki wody, pomidory oraz pokrojonego w kostkę selera. Całość gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Zupę lekko blendujemy, pozostawiając kawałki warzyw. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę. Dahl nakładamy na talerze i zajadamy!

Właściwości odżywcze:
porcja 441 g
kalorie 414 kcal
białko 19 g
tłuszcze 9 g
węglowodany 65 g






You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE