Rozgrzewający krem z pomidorów z ricottą i orzechową posypką

czwartek, września 24, 2015

Jesień już do nas zawitała, dlatego sezon na wszelkie zupy kremy uważam oficjalnie za otwarty. Dzisiaj mam dla Was rozgrzewającą zupę z pomidorów. Inspiracją do jej wykonania był przepis z programu Ewy Chodakowskiej. Mnie ta zupa przypadła bardzo do gustu i jest świetną propozycją na jesienne obiady. Warto również wspomnieć, że pomidory są źródłem potasu, dlatego taka pomidorówka będzie idealna na następny dzień bo intensywnie imprezowym wieczorze! 



składniki:
0.5 cebuli
2 ząbki czosnku
680 g przecieru pomidorowego
100 ml bulionu
2 szklanki wody
1 papryczka chilli
1 łyżeczka ricotty
2 łyżki oleju
posypka: łyżeczka pestek dyni, łyżeczka słonecznika, łyżeczka sezamu
bazylia

Cebulę i czosnek przysmażamy na 2 łyżkach oleju rzepakowego (cebuli i czosnku nie trzeba drobno siekam, ponieważ zupa będzie później miksowana). Dodajemy papryczkę chilli, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw usuwamy nasiona z papryki. Całość przysmażamy około 5 minut i dodajemy przecier pomidorowy, wodę i bulion. Zupę gotujemy około 15 minut i miksujemy. 
Wszystkie składniki na posypkę wrzucamy na patelnię i prażymy na złocisty kolor. 
Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy orzechową posypką i dodajemy ricottę i bazylię.

Wartości odżywcze:
porcja: 297 g
węglowodany: 29,9 g
białko: 15,5 g
tłuszcze: 19,9 g
kalorie: 336 kcal






You Might Also Like

1 komentarze

ARCHIWUM

KATEGORIE