Zupa idealna na upalne dni: CHŁODNIK!

wtorek, czerwca 30, 2015

Miejmy nadzieję, że skoro nastał czas wakacji to pogoda zacznie nas rozpieszczać tak jak na lato przystało. Jednak podczas tak upalnych dni nie mamy ochoty na ciężkie i gorące dania. Idealny na lato jest właśnie chłodnik! Dzisiaj dzielę się z Wami moim rodzinnym przepisem. To najlepszy chłodnik jaki jadłam! :) 


składniki:
1 l zsiadłego mleka
pęczek botwiny
pół szklanki śmietany 18%
pół pęczka koperku
1 ogórek
1 szklanka wody
sok z cytryny (około 1 łyżka)
cukier, sól, pieprz
jajko

Botwinę myjemy i kroimy łodygi na mniejsze części (liście odkładamy na bok). Zalewamy szklanką wody i gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane liście botwiny. Odstawiamy do ostudzenia. Zsiadłe mleko ubijamy trzepaczką razem ze śmietaną. Ogórek kroimy w drobną kostkę, usuwając wcześniej nasiona, a koperek drobno siekamy. Ogórek i koperek dodajemy do mleka ze śmietaną. Następnie wlewamy botwinę z wywarem i dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Chłodnik podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem. 












You Might Also Like

1 komentarze

KATEGORIE