spaghetti pomidorowe

sobota, czerwca 20, 2015

Klasyka kuchni włoskiej. Podstawowy przepis na sos pomidorowy z pysznym makaronem spaghetti. Czas przygotowania = czas gotowania makaronu! Nikt już mi nie powie, że nie ma czasu gotować!  Idealny na szybki sobotni obiad, albo na przyjęcie dla znajomych! Można nagotować cały garnek, chętnych na pewno będzie mnóstwo - obiecuję! :)


składniki:
2 porcje
pół opakowania makaronu spaghetti
330 ml soku pomidorowego
2 ząbki czosnku
pół cebuli
olej
papryka słodka i ostra
oregano
bazylia 
ser żółty
ekologiczna kostka rosołowa
cukier

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Na oleju przysmażamy czosnek i cebulę. Gdy będzie szklista dodajemy paprykę słodką i ostrą (według uznania) oraz oregano. Chwilę całość smażymy i zalewamy sokiem pomidorowym. Dodajemy odrobinę wody oraz kostkę rosołową. Gdy sok jest zbyt kwaśny dodajmy odrobinę cukru.Gotujemy całość około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną bazylię.  Jeśli nasz sos będzie za rzadki możemy go zagęścić w następujący sposób: pół łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczamy w zimnej wodzie i dolewamy do sosu, cały czas mieszając (inaczej zrobią nam się grudki!). Gdy makaron będzie gotowy odcedzamy go i wrzucamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerz, posypujemy posiekaną bazylią i startym serem i gotowe!






You Might Also Like

3 komentarze

  1. bardzo lubię bezmięsne spaghetti, ponieważ jest to kwintesencja smaku pomidorów :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kocham, kocham, kocham! makaron zawsze się sprawdza, pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń

KATEGORIE