Kokardki z cukinią

środa, maja 20, 2015

Kto z Was nie lubi makaronu z pysznym sosem? Ostatnio staram się wybierać tylko ten pełnoziarnisty. W dzisiejszym przepisie z pysznymi i zdrowymi warzywami, czyli selerem naciowym i cukinią! Mam nadzieję, że Wam się spodoba! :)



składniki:
2 porcje
200 g makaronu pełnoziarnistego kokardki
pół cukinii
pół cebuli
3 łodygi selera naciowego
4-5 łyżeczki koncentratu pomidorowego
5 łyżek wody
sól, pieprz, bazylia, papryka ostra
2 łyżeczki oleju
opcjonalnie: (cukier jeśli danie jest zbyt kwaśne)

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na oleju przysmażamy cebulę pokrojoną w plasterki. Do tego dorzucamy seler naciowy pokrojony w plasterki. Przysmażamy około 5-7 minut. Cukinie również kroimy w pół plasterki i dodajemy do garnka. Gdy cukinia będzie miękka dodajemy koncentrat, wodę i przyprawy. Makaron wrzucamy do garnka i mieszamy z sosem. Danie gotowe!

Wartość odżywcza:
porcja: 323,5 g
węglowodany: 43 g
białko: 9,5 g
tłuszcze: 5 g
kalorie: 236,5 kcal






You Might Also Like

5 komentarze

  1. Makaron mogę jeść bez końca, pod każdą postacią. Twoja propozycja wygląda bardzo smakowicie, a zwłaszcza, że uwielbiam cukinię :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepyszne, a jakie szybkie w przygotowaniu! Polecam gorąco!!:):):)

    OdpowiedzUsuń

KATEGORIE