Jaglanka z orzechami, miodem i jabłkiem

poniedziałek, maja 04, 2015

Wreszcie jest! Mam dla Was nowy cykl, który rozpoczynam przepisem na pyszne śniadanie. 'Samo zdrowie' to seria przepisów dla tych, którzy lubią dbać o swoją sylwetkę, ale przede wszystkim o swoje zdrowie! Chodzi o to, żeby wszystkie kaloryczne składniki popularnych dań, zamienić na ich lżejsze zamienniki. Chcę, żeby każdy korzystał z tych przepisów, dlatego uwierzcie nie będzie wymyślonych składników, które kosztują fortunę! Będzie naprawdę zdrowo i lekko, ale przede wszystkim smacznie! Bo o to chodzi w gotowaniu! ;)



składniki:
1-2 porcje
50 g kaszy jaglanej
1,5 szklanki mleka
miód
garść orzechów włoskich
cynamon
jabłko

Kaszę opłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy mlekiem. Dodajemy cynamon i czekamy, aż jaglanka zacznie się gotować. Jabłko ścieramy na tarce i wrzucamy do jaglanki. Gotujemy, aż kasza będzie miękka. Jeśli kasza 'wypije' całe mleko, a nadal jest twarda, dodajmy więcej mleka. Dodajemy miód do jaglanki (wg uznania- ja dałam 1 łyżeczkę). Jaglankę wykładamy na miseczkę, posypujemy orzechami, jabłkami i polewamy miodem!

Komentarz: Na zdjęciu pokazana jest jedna porcja, jednak ja dałam radę zjeść tylko połowę :)





You Might Also Like

3 komentarze

  1. Super, pyszne i zdrowe śniadanko takie jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaglanka na słodko to coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

KATEGORIE