Przepis na Wielkanoc, czyli Mazurek

piątek, kwietnia 03, 2015

Mazurek jest jednym z tradycyjnych dań goszczących na Naszych stołach w Święta Wielkanocne. Muszę przyznać, że dzisiejszy przepis - to mój pierwszy mazurek, który w życiu zrobiłam! Jeśli nie macie sprawdzonego przepisu, ten będzie idealny. Bardzo prosty, nie jest aż taki słodki jak tradycyjne mazurki, także bez wyrzeczeń można go jeść! A poza tym są Święta - więc zapraszam do gotowania! :)



składniki:
2 szklanki mąki
1 kostka masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
szczypta soli
3 żółtka
łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru waniliowego)
puszka kajmaku
dżem truskawkowy lub malinowy 100% owoców
żurawina, płatki migdałowe

Mąkę i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i sól. Kostkę całego masła kroimy na mniejsze kawałki i za pomocą siekaczki (lub noża) dokładnie łączymy z suchymi składnikami. (do ciasta kruchego zawsze należy użyć masła prosto z lodówki i starajmy się łączyć składniki nie wyrabiając ciasta zbyt długo rękami, żeby nie ogrzewać ciasta - to mój sposób na naprawdę kruchy spód!). Następnie wbijamy 3 żółtka i esencję. Nożem łączymy składniki, a gdy wstępnie będą połączone, szybko zarabiamy ciasto rękami. Następnie formujemy rulon i kroimy na 2-3 cm plastry i wykładamy nimi formę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi możemy fantazyjnie uformować, a całe ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie pieczemy spód w temp 170 stopni przez 40 minut. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy spód będzie całkowicie zimny smarujemy go dżemem. Do szprycy nakładamy masę kajmakową i dekorujemy według uznania. Przybieramy przyprażonymi płatkami migdałowymi i żurawiną! 
Komentarz: Użyłam kwadratowej formy o boku równym 20 cm. Jeśli nie macie takiej wystarczy wziąć dużą brytfankę i wyłożyć papierem do pieczenia wyciętym na wymiar 20x20 cm :)











You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE