#11: Danie jednogarnkowe dla studentów: Pęczotto z indykiem i suszonymi pomidorami

piątek, kwietnia 17, 2015

Pęczotto przygotowujemy identycznie jak risotto, jednak głównym składnikiem nie jest ryż, a pęczak. Idealne danie dla kogoś, kto nie lubi spędzać długich godzin gotując obiad. Jednocześnie jest do danie na które mogą pozwolić sobie osoby, które dbają o figurę! Mam nadzieję, że przekonałam Was do wypróbowania przepisu :) Smacznego! 


składniki:
2 porcje
75 g pęczaku
6-7 suszonych pomidorów
2 plastry indyka
duża garść szpinaku
1 litr bulionu
pieprz i papryka ostra 
olej z suszonych pomidorów

Do garnka wlewamy olej z suszonych pomidorów, a następnie pokrojone w paski suszone pomidory i indyka, również pokrojonego w paski. Przysmażamy około 7 minut. Dodajemy pęczak i smażymy 2 minuty. Następnie dolewamy chochlę bulionu i czekamy, aż pęczak 'wypije' bulion. Czynność powtarzamy, aż pęczak będzie gotowy (pęczak powinien  być al dente, ja gotowałam około 25-30 minut). Pod koniec gotowania wrzucamy szpinak i gotujemy jeszcze 2 minuty. Doprawiamy pieprzem i papryką słodką! 











You Might Also Like

1 komentarze

KATEGORIE