krem z zielonego groszku

środa, marca 04, 2015

Gorący, pyszny i rozgrzewający kubek zielonego kremu to idealny pomysł na zdrowy i sycący obiad. Jeśli ktoś z Was nie jest przekonany do jego smaku to polecam ten przepis. Niezwykle prosty, a zmieni Wasze zdanie o odrobinę mdłym groszku. Zupa na pewno zagości u mnie na stole częściej!



składniki
opakowanie mrożonego groszku
4 ząbki czosnku
pół cebuli
olej
3/4 l bulionu 
pietruszka
śmietanka kremówka (około 1/4 szklanki)
grzanki

Czosnek i cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju, aż do zeszklenia cebuli. Następnie dodajemy mrożony groszek i smażymy 3 minuty. Zalewamy bulionem tak, aby przykrył cały groszek. Gotujemy zupę około 10 minut, aż groszek będzie miękki. Zupę miksujemy i jeśli jest za gęsta dodajemy jeszcze bulionu. Dodajemy śmietanę kremówkę i mieszamy. Zupę przelewamy do salaterek, posypujemy natką pietruszki i grzankami.








You Might Also Like

2 komentarze

  1. Bardzo lubimy tą zupę :) Dawno jej nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam ten przepis- prosty i przepyszny! :)

      Usuń

KATEGORIE