#9: Danie jednogarnkowe dla studentów: Ciecierzyca z suszonymi pomidorami

piątek, marca 20, 2015

Kolejny eksperyment za mną! Dziś coś innego, bo bez mięsa. Jednak myślę, że ciecierzyca wraz ze swoją zawartością białka pomoże nam zaspokoić apetyt na mięso. Poza tym nie samym mięsem człowiek żyje! Kochani jak zawsze przygotowałam dla Was prosty przepis. Jednak rozpiszę Wam dwa sposoby na jego przygotowanie, ponieważ możecie w tym przypadku użyć ciecierzycy surowej (dłużej trwa gotowanie), lub z puszki (duuużo szybciej). Jednak nie musicie się martwić - smak będzie taki sam. Ja jednak użyłam ciecierzycy surowej, gdyż akurat taką miałam pod ręką i chciałam pokazać w jaki sposób ją przygotowujemy. Dobrze koniec gadania - GOTUJEMY!



składniki:
100 g ciecierzycy surowej (lub puszka ciecierzycy)
6-7 pomidorów suszonych z kaparami w oleju
pół cebuli
250 g pieczarek
olej z pomidorów suszonych 
pół opakowania serka topionego (50 g)
2 szklanki wody + 1 szklanka bulionu warzywnego

Przepis jeśli używamy ciecierzycy surowej:
Ciecierzycę zalewamy zimną wodą najlepiej na całą noc. W tym czasie ciecierzyca spęcznieje podwajając swoją objętość. Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na 3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Następnie dorzucamy pomidory suszone pokrojone w paski i przysmażamy. Kolejno dorzucamy ciecierzycę (bez wody w której się namaczała). Chwilę przysmażamy i wlewamy 2 szklanki wody i szklankę bulionu. Zmniejszamy ogień i gotujemy ciecierzycę około 1 godziny. Pieczarki kroimy w plastry i po godzinie gotowania dodajemy do ciecierzycy. Dusimy, aż pieczarki będą miękkie. Dodajemy serek topiony i czekamy, aż się rozpuści. Całość gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe!

Przepis jeśli używamy ciecierzycy z puszki:
Cebulę kroimy w piórka i przysmażamy na 3 łyżkach oleju z suszonych pomidorów. Następnie dorzucamy pomidory suszone pokrojone w paski i przysmażamy. Kolejno dodajemy pieczarki pokrojone w plastry i ciecierzycę z puszki. Wlewamy pół szklanki bulionu i dusimy około 10 minut. Dodajemy serek topiony, czekamy, aż się roztopi i gotowe! ( W tym przepisie dodajemy tylko pół szklanki bulionu, a nie tak jak jest napisane w składnikach: 2 szklanki wody + 1 szklanka bulionu warzywnego!)













You Might Also Like

1 komentarze

KATEGORIE