#7: Danie jednogarnkowe dla studentów: soczewica z curry i mięsem mielonym

piątek, marca 06, 2015

Wracamy z co piątkowym cyklem dla studentów. Dzisiaj coś innego, bo soczewica z cukinią, mięsem mielonym, kukurydzą i curry. Pyszne, rozgrzewające danie, a jednocześnie niesamowicie sycące. A jak Wam się podoba danie i cały cykl dla studentów? Chcecie więcej? A może macie jakieś składniki, albo całe danie, które chcielibyście, abym przygotowała? Jeśli tak, piszcie! 



składniki:
75 g czerwonej soczewicy
500 g mięsa mielonego z indyka (lub wieprzowego)
1 cukinia
pół cebuli
2 ząbki czosnku
mała puszka kukurydzy
przyprawy: 1 łyżeczka curry, 1 łyżeczka kurkumy, po pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej
olej
pół szklanki bulionu

Cebulę i czosnek drobno kroimy i przysmażamy na oleju. Następnie dodajemy mięso i przysmażamy. Dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Gotujemy 5 minut. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół i usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry, a następnie dodajemy do garnka. Dusimy około 10 minut, aż soczewica będzie miękka. Przyprawiamy curry, kurkumą, papryką słodką i ostrą. Pod koniec dodajemy kukurydzą. Gotujemy razem około 2 minut i gotowe!








You Might Also Like

3 komentarze

  1. może dziwne, ale nigdy nie jadłam soczewicy! przepis ląduje w ulubionych, na pewno wypróbuje:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się i czekam na wiadomość jak smakowało! :) pozdrawiam!

      Usuń

KATEGORIE