pierś z kurczaka z camembertem i żurawiną

sobota, sierpnia 16, 2014

Dzisiejszy post to moja wariacja na temat kurczaka. Często wybieramy filety z kurczaka nie tylko dla tego, że mają niską zawartość tłuszczu, ale również dlatego, że jest to dość tanie mięso. Dla osób takich jak ja, czyli studentów, którym skończyły się już pomysły na to, mimo wszystko, pyszne mięso mam rozwiązanie. Połączenia mięsa i żurawin jest naprawdę zaskakująco pyszne. Łącząc żurawinę i ser nie odkryłam Ameryki, gdyż jest to popularne połączenie, ale czy znaliście ten słynny duet razem z kurczakiem? SMACZNEGO! :)



składniki:
pierś z kurczaka
pół opakowania sera camembert
żurawina do mięs i serów
sól, pieprz
tymianek
sałatka:
garść sałaty
pół pomidora
ogórek małosolny
pół marchewki
olej kujawski - pomidor, czosnek, bazylia
do podania: ugotowany kalafior

Sałatka: Do miski wrzucamy sałatę, na tarce trzemy marchewkę, ogórka i pomidora kroimy w plastry. Sałatkę doprawiamy solą i pieprzem i polewamy olejem. 
Kurczak: Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Rozgrzewamy mocno patelnię i przysmażamy kurczaka na złocisty kolor z obu stron. Następnie na wierzchu układamy ser camembert. Jeśli macie patelnię, którą można wsadzić do piekarnika to po ułożeniu sera od razu możecie wsadzić patelnię do piekarnika. Jednak gdy nie macie takiej patelni wystarczy przełożyć kurczaka do nagrzanego wcześniej naczynia żaroodpornego. Kurczaka pieczemy około 8 minut, aż ser się roztopi. Kurczaka podajemy z lekką sałatką, kalafiorem i polewamy go żurawiną.

Wartości odżywcze:
1 porcja po 420 g
kalorie: 523 kcal
węglowodany: 28 g
białko: 37 g
tłuszcze: 28 g








You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE