3x zdrowe śniadanie, proszę!

czwartek, sierpnia 21, 2014

Już wielokrotnie powtarzałam Wam jak ważne jest codzienne jedzenie dużego i sycącego śniadania. Wielu z Was jednak uważa, że nie ma na to rano czasu - śpieszę się do pracy, na autobus, nie zdążę na uczelnię. Kto z Was to zna? Postanowiłam przełamać ten stereotyp i pokazać Wam 3 przepisy na energiczne bomby śniadaniowe, których przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut! 

Płatki owsiane z borówkami i jagodami goji!



składniki:
1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka mleka 1,5 %
pół łyżeczki cukru trzcinowego
garść borówek
kilka jagód goji
wiórki kokosowe
miód

Zagotowujemy mleko i dodajemy do niego płatki i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Owsiankę przelewamy do miseczki. Dodajemy borówki, jagody goji, wiórki kokosowe i miód. Śniadanie gotowe!

Wartości odżywcze:
1 porcja 457 g
kalorie: 580 kcal
węglowodany: 100 g
białko: 21 g
tłuszcze: 17 g



Płatki ryżowe z czekoladą i malinami!


składniki:
1 szklanka płatków ryżowych błyskawicznych
1 szklanka mleka 1,5 %
pół łyżeczki cukru trzcinowego
garść malin
3 kostki czekolady, pokrojone na kawałki

Zagotowujemy mleko i dodajemy do niego płatki i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Płatki ryżowe przelewamy do miseczki. Dodajemy maliny i czekoladę. Kolejne śniadanie gotowe!

Wartości odżywcze:
1 porcja 418 g
kalorie: 552 kcal
węglowodany: 102 g
białko: 15 g
tłuszcze:  8 g



Kakaowa kasza manna z bakaliami!


składniki:
2-3 łyżki kaszy manny
1 szklanka mleka 1,5%
pół łyżeczki cukru trzcinowego
1 łyżeczka prawdziwego kakao
1/4 szklanki wrzątku
garść orzechów: laskowych, nerkowca
płatki migdałowe
suszona żurawina

Zagotowujemy mleko. W szklance rozpuszczamy kakao we wrzątku i wlewamy do mleka. Następnie stopniowo dodajemy kaszę mannę, ciągle mieszając (w ten sposób unikniemy grudek) i cukier. Gotujemy 3-4 minuty, ciągle mieszając.Kaszę mannę przelewamy do miseczki. Posypujemy orzechami, płatkami migdałów i i suszoną żurawiną. Ostatnie śniadanie podano!

Wartości odżywcze:
1 porcja 378 g
kalorie: 498 kcal
węglowodany: 60 g
białko: 16 g
tłuszcze:  24 g


Komentarz do wszystkich przepisów: Jeśli wolimy bardzo gęstą owsiankę to 1 szklanka płatków nada się do tego znakomicie, jednak gdy wolimy bardziej płynną, wystarczy dać mniej płatków - 1/2 lub 3/4 szklanki- według uznania.(to samo dotyczy płatków ryżowych i kaszy manny). Musimy również pamiętać, że najlepszy garnek do gotowania takich śniadań to taki z grubym dnem. Jeśli takiego nie posiadacie to należy gotować owsiankę/płatki ryżowe i kaszę mannę na wolnym ogniu i cały czas mieszać - unikniemy wtedy przypalenia.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Hej :) Chciałabym Ci polecić super sposób na to, by uniknąć grudek z kaszy manny :) Odlewamy troszkę mleka do szklanki, i wsypujemy do niej kaszę mannę. Mieszamy, aby powstała jednolita masa, a gdy mleko w garnku nam się zagotuję, mleko z kaszą manną wlewamy do garnka. W ten sposób najłatwiej nam uniknąć grudek. Jest to po prostu sposób analogiczny do zatrzepki wlewanej do zupy, czy sosu, a naprawdę działa!
    Pozdrawiam :)
    PS. Super przepisy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za świetną wskazówkę! na pewno będę korzystać :) grudki z kaszy manny to moja zmora :)
      dziękuję i pozdrawiam! :)

      Usuń

KATEGORIE