wielki powrót i ciasto czekoladowe na przeprosiny!

środa, lipca 09, 2014

Kochani! Wreszcie wróciłam! :) Jak dobrze wiecie moja nieobecność spowodowana była czasem bardzo intensywnej nauki. Jest mi bardzo przykro i bardzo Was przepraszam, że przez tak długo się do Was nie odzywałam. Sama nie spodziewałam się, aż takiego natłoku pracy - naście egzaminów zrobiło swoje. Jednak już jestem! Z mnóstwem nowych pomysłów, które mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu! Od dłuższego czasu namawiałam Was do zdrowego trybu życia. Muszę się przyznać, że w ostatnich tygodniach moje posiłki dalekie były od tych zdrowych. Hektolitry kawy, słodkich energy drinków, byle coś na szybko zjeść, czyli fast-foody. Mimo, że nie odbiło się to na mojej wadze to jednak na zdrowiu bardzo. Dlatego czas zabrać się znowu za siebie. Czas na zdrowy tryb życia! Teraz już wracam do Was na dłużej! Obiecuję, że zrewanżuję się za tak długą nieobecność! :) Dzisiejszy przepis przygotowałam specjalnie na przeprosiny. To świetny przepis dla osób, które bardzo lubią czekoladę i słodycze, a jednak dbają o linię. Ja je uwielbiam! :) a Wam jak się podoba?



składniki:
1 czekolada gorzka
pół kostki masła
2 łyżki mąki
25 łyżeczek cukru
3 jaja
wiśnie
lody waniliowe
śmietanka 30%
esencja waniliowa
2 łyżeczki cukru pudru
polewa:
kawałek masła
czekolada
mleko

W kąpieli wodnej rozpuszczamy masło z czekoladą. I zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy mikserem i stopniowo dodajemy cukier i mąkę. Następnie dodajemy przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy. Masę czekoladową przelewamy do małej tortownicy (23 cm). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie zabieramy się za polewę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy kawałek masła i odrobinę mleka, żeby masa była płynna, ale nadal gęsta. Polewę wylewamy na ciasto jak tylko wystygnie i czekamy aż zastygnie. Ubijamy bitą śmietanę: wlewamy śmietankę do miski i miksujemy z 2 łyżeczkami cukru pudru i odrobina esencji waniliowej, aż do uzyskania kremowej piany. Wiśnie przysmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Ciasto podajemy z gorącymi wiśniami i gałką lodów waniliowych. 















You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE