sałatka z rucolą, grejpfrutem i kurczakiem

niedziela, kwietnia 27, 2014

Wiem, że pewnie niedługo będziecie mieli już dosyć sałatek w moim wykonaniu. Jednak ja mimo wszystko chciałabym Was do nich przekonać pod każdą postacią. Dlaczego? Bo takie sałatki mają same zalety: szybkie przygotowanie, mało kalorii, lekkie danie ale sycące, w dodatku tanie. Czego potrzeba więcej? Dzisiaj przepis z serii  : łączymy owoce i mięso. Pysznie słodki kurczak, kwaśny grejfrut i pikantna rucola - cudowne połączenie. Dzisiejszy post rozpoczyna również coś co postanowiłam wprowadzić, za sugestią jednego z czytelników. Mianowicie do każdego dania będą rozpisane wartości odżywcze. Mam nadzieję, że nie jednemu z Was się to przyda! Ale dosyć gadania, czas do kuchni! :) 



składniki:
1 pierś z kurczaka
1 grejfrut
garść rucoli
łyżka pestek dyni
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
miód
sól i pieprz
papryka słodka

Pierś kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek. Dodajemy szczyptę papryki słodkiej, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Rucolę myjemy i układamy na talerzu. Grejfruta obieramy ze skóry i kroimy w plastry. Kurczaka i grejfruta układamy na rucoli. Całość polewamy octem balsamicznym i odrobiną oliwy z oliwek. 

Wartości odżywcze:
kalorie: 351 kcal
białko: 33g
węglowodany : 15g
tłuszcze : 21g


You Might Also Like

2 komentarze

  1. bardzo lubię połączenie mięsa i owoców, kurczak i grejpfrut brzmią razem cudnie! Zjem z chęcią, przygotuję na naszą parapetówkę wkrótce ^_^ pozdrawiam!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. serdecznie polecam! naprawdę sałatka jest pyszna :)
      udanej zabawy na parapetówce! :)

      Usuń

KATEGORIE