tarta z boczkiem, szynką i cebulą

piątek, lutego 28, 2014


Rozumiem, że niektórzy mężczyźni uważają, że kuchnia  jest miejscem dla kobiety. Mimo, że bardzo lubię gotować to nie zgadzam się. Uważam, że mężczyźni równie dobrze radzą sobie w kuchni. Dzisiaj przepis idealny właśnie dla nich. Do tego przepisu potrzebujemy ciasto kruche. Jeśli jednak nie czujecie się na siłach, albo po prostu nie macie czasu to można użyć gotowego ciasta kruchego, które można znaleźć w każdym sklepie. Jednak jeśli ktoś chce spróbować podaje przepis na moje słone ciasto kruche. Żeby trochę 'odchudzić' nasze danie dodałam połowę mąki pełnoziarnistej. Można oczywiście dodać całą mąkę pełnoziarnistą, albo pszenną w zależności jak wolimy :) zabieramy się za gotowanie!





składniki:
na ciasto kruche:
2 jajka
200 g mąki (100g pełnoziarnistej + 100g pszennej)
pół kostki masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kawałek masła
bułka tarta

nadzienie
2 średnie cebule czerwone
6 plastrów boczku
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
4 plastry wędzonej szynki
2 jajka
100 g śmietany 18% 

50 g śmietany 30%
(lub 150g śmietany 22%)

sól i pieprz
gałka muszkatołowa
papryka słodka
olej

Zaczniemy od ciasta. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy kopczyk i wbijamy jajka. Masło kroimy na małe kawałki i układamy na około mąki. Dodajemy sól i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki szatkujemy ze sobą. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie możemy zrobić nadzienie. Boczek i szynkę kroimy i przysmażamy na oleju. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zrumienienia boczku i cebuli.  Do miski wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Formę do tarty smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą i wykładamy dokładnie ciastem. Gdy boczek z cebulą wystygnie, układamy je na naszym cieście i zalewamy masą jajeczno-śmietanową i posypujemy papryką słodką. Naszą tartę wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni. i gotowe! :))










You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE