Pieczony łosoś z sosem szpinakowym i pesto

niedziela, stycznia 26, 2014

Szybki post, szybki i zdrowy przepis! Król wśród ryb czyli właśnie łosoś jest bohaterem dzisiejszego przepisu. Znowu wstawiam tylko efekt końcowy, ale myślę że doskonale sobie z nim poradzicie! Pyszny, soczysty i rozpływający się w ustach! W dodatku bardzo zdrowy. Łosoś uznawany jest za jedną z najzdrowszych ryb. Wszystko dzięki zawartości witaminy A(odpowiada za dobry wzrok, stan naszej skóry oraz za prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego), D(niedobory tej witaminy powodują do kruchości i zniekształce naszego kośćca oraz osłabienia siły mięśni), i E(inaczej nazwaną witaminą młodości) oraz witamin z grupy B! Oprócz tego łosoś jest najlepszym źródłem kwasów Omega-3 i Omega-6, uważanych za paliwo dla naszego mózgu i dodatkowo redukują zmęczenie i zapobiegają depresjom! Nie pozostaje nic innego jak zjeść pysznego łososia! :) Smacznego!



składniki:
łosoś
sól, pieprz
olej

bazylia
szpinak

czosnek
masło
pesto
jogurt grecki

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na to kładziemy filet z łososia, solimy, pieprzymy i układamy listki bazylii. Wkładamy do piekarnika na 20-25 minut do temp. 180 stopni. W tym czasie przygotowujemy sos. Kawałek masła i olej podgrzewamy na patelni, dodajemy (według uznania) szpinak i mieszamy. Przeciskamy przez praskę ząbek lub dwa czosnku i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pesto z bazylii, sól i pieprz. Na koniec dodajemy ok 3-4 łyżki jogurtu greckiego. Czekamy aż sos będzie gorący i nakładamy go na talerz, a na niego kładziemy pyszny filet pieczonego łososia! Smacznego raz jeszcze! :) 


You Might Also Like

1 komentarze

  1. Popracuj nad kompozycją i zdjęciami :)

    OdpowiedzUsuń

KATEGORIE