Tagiatelle w sosie szpinakowo-śmietanowym z kurczakiem

sobota, listopada 30, 2013

Kolejne danie również ze szpinakiem. Wokół szpinaku niestety krążyły zawsze legendy i straszyły małe dzieci. Przez to niestety wielu z nas nie chce nawet o nim słyszeć. Ale makaron lubi każdy, więc może by tak się skusić na taka propozycje? Pozatym jest to wyjątkowo szybkie i tanie danie co w przypadku mnie i moich rówieśników, którzy dopiero wdrążają się w studenckie życie jest świetną propozycją dania zrobionego przez siebie. Taki makaron jest przecież sto razy lepszy i zdrowszy niż kebab kupiony w budce na ulicy, czy inny fast-food. Zapraszam na przepis moi drodzy! i mam nadzieję, że będzie smakowało!



składniki:
2 piersi z kurczaka
pół opakowania mrożonego szpinaku (ok. 300g)
mała cebula (lub pół dużej)
ząbek czosnku
szklanka śmietany 30%
pół opakowania makaronu tagiatelle
kawałek masła
bazylia i oregano (świeże albo suszone)
olej

Makaron gotujemy al dente. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę i przysmażamy na oleju. Jeśli chcemy żeby nasz kurczak być dobrze przysmażony wrzucamy go na rozgrzany olej, a przyprawy dodajemy pod koniec gotowania. Jeśli mamy świeżą bazylię to siekamy ją i dodajemy do kurczaka razem z solą i pieprzem. Na drugiej patelni przysmażamy czosnek i cebulę. Dodajemy lekko rozmrożony szpinak i smażymy na wolnym ogniu. Jeśli szpinak jest zamrożony i smażymy go w wysokiej temperaturze, możemy ryzykować spaleniem szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy już szpinak będzie rozmrożony i lekko przysmażony dodajemy do niego kurczaka i kawałek masła. Całość mieszamy zalewamy śmietaną i oregano i czekamy aż sos lekko zgęstnieje. Makaron łączymy z sosem i zajadamy!














You Might Also Like

2 komentarze

  1. Jeśli robię to ze świeżego szpinaku, lepiej go drobno posiekać czy dać liście w całości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli mamy szpinak typu baby i liście są małe nie trzeba ich posiekać, jednak zbyt duże można pokroić na mniejsze części :)

      Usuń

KATEGORIE