Zawijana Japonia, czyli sushi! 壽司

niedziela, listopada 17, 2013

Wieczór z przyjaciółmi przy sushi? Czemu nie! Coraz bardziej popularne i lubiane w Polsce danie. Lekkie, sycące i przepyszne. Wiele ludzi nie potrafi się przełamać, żeby spróbować, jednak zmieniają zdanie, gdy tylko poznają smak tego na pozór tylko trudnego dania! Tak naparwdę każdy z pewnością by sobie z nim poradził. Oto przepis i kilka wskazówek jak zrobić przepyszne sushi z łososiem, surimi i krewetkami! :) 



składniki:
500g ryżu do sushi
sos do ryżu
4 liście nori (prasowane algi morskie)
papryka zielona
papryka żółta
papryka czerwona
mango
serek Philadelphia
200g łososia wędzonego
200g krewetek
10 paluszków surimi
czarny sezam
imbir w zalewie
sos sojowy
wasabi 
mata bambusowa 
pałeczki 

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu dodajemy do niego odrobinę sosu do ryżu. odstawiamy do przestygnięcia. Mango i wszystkie papryki kroimy w paseczki. Krewetki nadziewamy na wykałaczki, żeby trochę je wyprostować. Paluszki surimi kroimy wzdłuż na pół. 

Sushi z łososiem:
Bierzemy matę bambusową, na nią kładziemy nori i smarujemy serkiem Philadelphia. Na to kładziemy ryż i przy jednej krawędzi plaster łososia wędzonego. Papryki i mango układamy na łososiu. Zawijamy sushi za pomocą maty bambusowej i kroimy w krążki.

Sushi z surimi:
Bierzemy matę bambusową, na nią kładziemy nori i ryż i przy jednej krawędzi kawałki surimi. Papryki i mango układamy na paluszku surimi. Zawijamy sushi za pomocą maty bambusowej i kroimy w krążki.

Sushi z krewetkami:
Bierzemy matę bambusową, na nią kładziemy nori i ryż i przy jednej krawędzi krewetki. Papryki i mango układamy na krewetkach. Zawijamy sushi za pomocą maty bambusowej i kroimy w krążki.

Nigiri z łososiem lub krewetką:
Ryż formujemy w prostokąty i na to układamy albo krewetkę albo łososia. Posypujemy czarnym sezamem.


Sushi podajemy z sosem sojowym i wasabi. Jako przekąskę podajemy imbir w zalewie! 
Smacznego i powodzenia!! :)

























You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE