Penne w sosie beszamelowym z pieczarkami, pomidorami i bazylią

środa, października 16, 2013

Niech żyje makaron! Najszybsze i najlepsze danie dla zmęczonych i zapracowanych. Pomysłów na dania z makaronem jest tysiące, a może nawet i więcej. Penne, spaghetti, linguini, fusilli, tagiatelle, papardelle, farfalle,lasagne czy rigatoni. A do tego mnóstwo możliwości łączenia dodatków. Szpinak, śmietana, czosnek, cebula, jajka, ser, mięso mielone, pomidory,bazylia, oregano, owoce morza czy kurczak. Wymieniać można by było tak bez końca. Jednak dzisiaj chciałam pokazać Wam przepis, który jest w ścisłej czołówce moich ulubionych dań z makaronem. Pysznie maślany sos beszamelowy, pomidory, bazylia, mnóstwo aromatów i pysznych dodatków. Mniam! Skoro na dworze taka deszczowa pogoda, czas na chwilę relaksu! Serdecznie polecam wszystkim! :)



składniki:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa
400 g makaronu typu penne
duży pomidor
ok. 450g pieczarek
2 ząbki czosnku
bazylia
2 łyżki masła

Aby przygotować sos beszamelowy roztapiamy masło w rondelku, następnie dodajemy do niego mąkę i cały czas mieszamy, aż powstanie nam gładka masa. Do rondelka wlewamy szklankę mleka i cały czas mieszamy, aż do zgęstnienia sosu (może to potrwać kilka minut, dlatego musimy się uzbroić w cierpliwość). Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kroimy pieczarki i wrzucamy na patelnię, gdzie wcześniej roztopiliśmy masło. Powinny się zbrązowić. Następnie przecieramy przez praskę czosnek i dodajemy do pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem. Po odcedzeniu makaronu dodajemy go do pieczarek ( ja dodałam pieczarki do makaronu, gdyż nie miałam takiej dużej patelni) i zalewamy sosem beszamelowym. Z pomidora usuwamy skórę i miąższ. Pomidora kroimy w kostkę i również dodajemy do makaronu. Na koniec dodajemy bazylię. Wszystkie dodatki mieszamy dokładnie ze sobą. Nakładamy na talerze i posypujemy bazylią!
Smacznego!! :)















You Might Also Like

0 komentarze

KATEGORIE